Οδηγίες φροντίδας κοσμημάτων

Οδηγίες φροντίδας κοσμημάτων

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΜΑΛΤΟ ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ

Το υγρό γυαλί και το σμάλτο είναι ρητίνες. Για να διατηρηθεί η όψη τους και η λάμψη τους, δεν πρέπει να εκθέτουμε τα κοσμήματα αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα στην υγρασία και τον ήλιο και το θαλασσινό νερό.

ΕΠΙΧΡΥΣΩΜΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Η επιμετάλλωση είναι μία ειδική τεχνική όπου ο τεχνίτης περνάει μια λεπτή στρώση μετάλλου – χρυσού, ροδίου, αργύρου, πλατίνας ή άλλου μετάλλου – και το κόσμημα αποκτά το χρώμα του αντίστοιχου μετάλλου.

Το χρώμα αυτό φθείρεται σιγά σιγά, καθώς το φοράμε και εμφανίζεται το μέταλλο του κοσμήματος. Δυστυχώς δεν μπορεί να αποτραπεί αυτή η φθορά. Μπορεί όμως να επιβραδυνθεί, φροντίζοντας το κόσμημα και συντηρώντας το σωστά.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την συντήρηση όλων των ασημένιων ή και επιμεταλλωμένων κοσμημάτων
1. Αποθηκεύστε τα σωστά! Χρησιμοποιείστε μπιζουτιέρες ή μεμονωμένα κουτιά με επένδυση για κάθε είδος. Καλό είναι να διαχωρίζονται τα επιχρυσωμένα από τα ασημένια. Έτσι αποφεύγουμε τυχόν αμαυρώσεις.
2. Αφαιρέστε τα κοσμήματα όταν κάνετε δουλειές. Αποφύγετε να φέρετε τα κοσμήματα σε επαφή με χημικά ή άλλα υγρά καθαρισμού, καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό. Επίσης χτυπήματα στα κοσμήματα, λόγω των εργασιών, μπορούν να τα τραυματίσουν.
3. Αφαιρέστε τα κοσμήματα πριν το κολύμπι. Όλες οι πισίνες χρησιμοποιούν χλωριωμένο νερό. Η επανειλημμένη έκθεση των κοσμημάτων σας στο χλώριο θα αποδυναμώσει τη δομή τους. Επίσης το θαλασσινό νερό καλό είναι να μην έρχεται σε επαφή με τα κοσμήματα για να αποφεύγεται η φθορά της επιμετάλλωσης.
4. Φορέστε τα κοσμήματά σας μετά το μακιγιάζ. Πολλά συστατικά των καλλυντικών, όπως λακ, αρώματα και λοσιόν, δεν είναι φιλικά με τα ασημένια και επιχρυσωμένα κοσμήματα. Αυτά ενδέχεται να αλλοιώσουν το χρώμα και τη λάμψη τους.
5. Μην φοράτε κοσμήματα όταν κάνετε γυμναστική. Ο ανθρώπινος ιδρώτας είναι όξινος και μπορεί να κάνει σημάδια στο κόσμημα σας.
6. Αποφύγετε τον ήλιο. Η έκθεση των κοσμημάτων σας στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, διατρέχουν τον κίνδυνο να αποχρωματιστούν και να χάσουν τη λάμψη τους.
7. Φροντίστε τα κοσμήματά σας. Σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί πριν την αποθήκευση τους, καθώς όταν τα φοράτε έρχονται σε άμεση επαφή με τον ιδρώτα και τα φυσικά έλαια του σώματός σας. Επίσης μπορείτε να τα καθαρίζετε με χλιαρό νερό και λίγες σταγόνες από σαπούνι πιάτων.

Σε κάθε περίπτωση ένας έμπειρος αργυροχρυσοχόος μπορεί να επαναφέρει την επιμετάλλωση και τη λάμψη των κοσμημάτων σας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο